בשבוע שעבר סקרנו את הדרמה הגדולה בשוק השידורים בישראל, כאשר שני הערוצים המובילים, קשת 12 ועכשיו 14, מגיעים ליותר מ-70% חשיפה לציבור שצופה בהם בכלל הפלטפורמות: צפייה אונליין בכבלים, צפייה באפליקציות, בנייד ובאינטרנט וצפייה נדחית. נזכיר כי וועדת המדרוג דוגמת רק פלח חלקי מכלל הצופים.
שאלת המחקר שלנו לאורך המחצית הראשונה של שנת 2024 בתקופת מלחמת חרבות ברזל הייתה: "מהו ערוץ הטלוויזיה העיקרי בו אתם מתעדכנים בחדשות ובפרשנויות על המלחמה?"
השבוע אנחנו משלימים את התמונה עם שני הערוצים הקטנים יותר, כאן 11 ורשת 13.
כאן 11, המכונה גם תאגיד השידור הישראלי, הוקם בשנת 2016 כהבטחה גדולה לשידור ציבורי איכותי שיחליף את רשות השידור הוותיקה והמסואבת. הרבה קרבות התנהלו באותה שנה על הפיכתו לגוף שידור שמייצג את כלל החברה הישראלית, כזה שיעלה את הערוץ מרייטינג של כ-4% למספר דו ספרתי.
בתום שמונה שנות שידורים, ניתן לומר לכל הפחות כי חטיבת החדשות בטלוויזיה של כאן 11 לא עונה על הציפיות. גם בנתוני הרייטינג וגם אצלנו, רק 13% מהציבור הישראלי צופה בכאן 11 לעדכוני חדשות ופרשנויות בזמן המלחמה.
אולם ניתוח פילוח קהל הצופים מראה, כי בקרב צופי הימין, המונים כ-40% מהציבור הישראלי, רק 7% צופים בשידורי החדשות של כאן 11. בחתך הגילאים יש משקל דומיננטי לוותיקי הערוץ הראשון. זו כנראה הסיבה שהתאגיד החדש הוציא מהנפטלין (מושג של בני 70+) את כוכבי 'זהו זה' משנות ה-90.
חדשות רשת 13, שרק לאחרונה ניהלו העיתונאים שלה קרב מתוקשר על ניהול מערכת החדשות שלהם, "זוכה" אצלנו לנתון הנמוך ביותר במדגם עם 10% מהישראלים שמתעדכנים בשידורי רשת 13 במידע ופרשנויות על המלחמה.
בפילוח הנתונים על חדשות רשת 13 עולה נתון מובהק: רוב מכריע של הצופים שם ממוקדם באגף השמאלי של הצופים בישראל. רק 4% מהמגדירים את עצמם ימין צופים בשידורים מול 25% מהשמאל ו-18% מאנשי המרכז שמאל. רק 2% מהמגזר הדתי לאומי, ו-5% מהמסורתיים צופים ברשת 13.
מקרב החילונים, המהווים את קבוצת הצופים הגדולה ביותר (כמחצית מהאוכלוסייה בישראל), צופים ברשת 13 רק 15%. השאר צופים בכאן 11 (14%) בקשת 12 (53%) ובעכשיו 14 (19%).
ניתן לסכם כי בעוד מצביעי הימין והימין מרכז – המהווים יותר ממחצית מהאוכלוסייה – מתמקדים רובם בצפייה בערוץ מרכזי אחד, עכשיו 14, שאר הישראלים מתפצלים לשלושת הערוצים האחרים: כאן 11, קשת 12 ורשת 13.
יהיה מעניין לעקוב בשנה הקרובה איך כל זה ישפיע על שוק הפרסום בטלוויזיה שמגלגל מעל 1.5 מיליארד ₪ בשנה, ועל התנהלות הפוליטיקאים המבקשים לזכות בקולות צופי הערוצים הללו.
גילוי נאות: חברת דיירקט פולס מעניקה שירותי מחקר ודגימה עבור ערוץ עכשיו 14.