*דיון סוער בוועדת החוקה בנושא הגבלת השימוש במעצרים מנהליים נגד מתיישבים*
היום התקיים דיון בוועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, בראשות ח”כ שמחה רוטמן, בנושא הצעת חוק להגבלת השימוש במעצרים מנהליים כנגד אזרחים ישראליים.
הצעת החוק, שהוגשה על ידי יו״ר הוועדה ח״כ שמחה רוטמן, מבקשת לקבוע כי הוראות חוק סמכויות שעת-חירום (מעצרים) וההוראות בתקנות ההגנה לשעת חירום, העוסקות בצווי הגבלה, לא יחולו על אזרחים ישראליים אלא אם לשר הביטחון יש יסוד סביר להניח שאזרח מדינת ישראל הוא חבר בארגון טרור המנוי בתוספת לחוק.
*במהלך הדיון נשאה ח”כ לימור סון הר-מלך נאום, בו הביעה את זעזועה מהשימוש במעצרים מנהליים:*
“אני עומדת כאן היום מזועזעת. מזועזעת מהקלות הבלתי נסבלת שבה נחתמים צווי מעצר מנהליים נגד מתיישבים. מה שהיה אמור להיות כלי אחרון, קיצוני, שמור למקרים חריגים ביותר, הפך לכלי שגרתי בידי השב”כ ובידי שר הביטחון היוצא יואב גלנט.”
על מהות הצו המנהלי אמרה ח״כ סון הר-מלך: “צו מנהלי הוא צו שמאפשר מעצר של אדם ללא כל הוכחות נגדו. הוא אמור לצאת נגד פצצות מתקתקות, נגד מחבלים שלא ניתן לעצור אותם ללא שריפת מקורות.”
היא הוסיפה על הכפל המוסרי במערכת: “הייתה התנגדות ענקית מצד הייעוץ המשפטי ומצד גורמי המקצוע נגד מעצרים מנהליים לראשי ארגוני פשע שהמשטרה משוכנעת שהם מסוכנים לציבור… אז נגד ראשי ארגוני פשע? חס וחלילה להשתמש במעצר מנהלי. אבל נער גבעות שמיישב גבעה? נגדו הוציאו צו מנהלי וניתן לו להינמק בכלא חצי שנה. כי למה לא?”
בהמשך דבריה אמרה ח”כ סון הר-מלך על המציאות בשטח: “ביקרתי עשרות עצורים מנהליים בשנה וחצי האחרונות. התמונה שעולה היא מחרידה. אב לילדים נעקר באישון לילה ממיטתו. למה? כי העז להקים חווה חקלאית בארץ ישראל.”
ח”כ סון הר-מלך התייחסה לפגיעה במשפחות: “ומי סובל הכי הרבה? הילדים. ילדים קטנים, תמימים, ששואלים את אמא שלהם בכל ערב – ‘איפה אבא?’. ואין לאמא תשובה. כי אין כתב אישום, אין ראיות, אין שום דבר – רק צו שרירותי שחתם שר הביטחון. הנה דוגמה – אברהם שפירא, במאי במקצועו, אב לילדים. יושב במעצר מנהלי. למה? כי כך החליט מישהו במערכת הביטחון. בלי משפט, בלי שימוע אמיתי, בלי יכולת להתגונן.”
ח״כ סון הר-מלך פנתה לאופוזיציה בקריאה נוקבת: “אני פונה דווקא לחברי באופוזיציה – אתם שתמיד מדברים על זכויות אדם, איפה אתם עכשיו? למה אתם שותקים כשזכויות אדם בסיסיות נרמסות? האם זכויות אדם הן רק לצד אחד של המפה הפוליטית?”
לסיום דבריה קראה ח”כ סון הר-מלך לשר הביטחון לבטל את הצווים: “ומפה אני פונה גם לשר הביטחון הנכנס, ישראל כץ – יש לך הזדמנות היסטורית. אתה יכול להיות זה שיעצור את ההידרדרות הזו. אני קוראת לך – שחרר את העצורים המנהליים עכשיו. היום.”
*עו״ד נתי רום, המייצג עצורים מנהליים מטעם חוננו, אמר בדיון*: “כשאני מגיע לדיוני המעצר, ניתנים לנו פרפרזות חסרות, ללא אפשרות להתגונן באמת. יושבים מעריכי מסוכנות מהחטיבה היהודית בשב״כ, בעלי אג׳נדות שמאלניות לגמרי, והם שאמורים לקבל החלטות על אותם עצורים. במדינה מתוקנת יש הבחנה בין אוהב לאויב, בין מי שמשרת את המדינה למי שנלחם בה. גם כאן, מעצר מנהלי חייב להיות כלי ששמור לאויבי המדינה ולא לאזרחיה הנאמנים.”
*אריאל דנינו, שנעצר מנהלית, אמר בדיון*: “אומרים כל הזמן שצו מעצר מנהלי יוצא נגד אנשים מסוכנים ביותר – ביום שבו האריכו לי את המעצר שחררו עשרות מחבלים ערבים ‘מסוכנים’ כמחווה לרמדאן. בשב”כ הציעו לי להשתחרר רק תמורת התחייבות שאני לא אתעסק בטרור, כל זה בשביל שיוכלו לפרסם בתקשורת שהודיתי שאני מחבל. ככה משחררים מישהו מסוכן כל כך? על סמך הצהרה בעל פה? כל המעצרים האלה הם פוליטיים לגמרי.”
*רבקה שפירא, אמו של העצור המנהלי אברהם שפירא, הוסיפה בכאב:* “אני מתביישת שאני צריכה להגיע לפה לספר את הסיפור של בני במקום להיות עם חברותי שבניהם נפלו בקרב. אברהם צילם סרט על רועי הצאן ביו”ש וסרט על השב”כ. בשעה שעם ישראל לוחם בעזה ולבנון בוחר השב”כ לכלוא את בני מאחורי סורג ובריח בטענה כי הוא מסוכן. אין בדיחה גדולה מזו. חלק ממערכת הביטחון שלנו תקועה עדיין בשישי באוקטובר ועדיין שבויה בקונספציה שמי שמתסיס את הערבים הם המתנחלים. תושבי חווארה ושכם לא צריכים סיבה כדי לפגוע ביהודים. תושבי יו”ש אינם האויב. הבן שלי לא אויב המדינה, הוא פשוט לא הלך כצאן לטבח כאשר זרקו עלינו אבנים ועושים פיגועים בחווארה. השב”כ מצא שיטה חדשה – מעצר מנהלי, ללא ראיות. מגישים לשופטים קלסרים ריקים שכותרתם – ‘תעזרו לנו להשתיק אותם’.”