אתמול (רביעי), ערב תשעה באב, בליווי עמותת 'הקרן למורשת הר הבית והמקדש' הוגשה עתירה ביוזמת 14 אזרחים השואפים להתפלל בהר הבית לבית המשפט-העליון לאור סירוב משטרת ישראל לאפשר תפילה בהר הבית בכל מועד ומקום בהר הבית, לטענתה, "בשל הנחיות הדרג המדיני".
העתירה המופנית נגד השר לביטחון פנים, אמיר אוחנה, ומפקד מחוז ירושלים במשטרה, ניצב דורון ידיד, הוגשה על-מנת לאפשר תפילה יהודית מוסדרת בהר הבית לפי חוקי מדינת ישראל ולאור חוקי היסוד כבוד האדם וחירותו, עיקרון חופש הדת, ועוד.
לראשונה, העתירה מתייחסת לחוק יסוד: הלאום ונכתב בה כי לאור סעיף 6(א) הקובע כי "המדינה תשקוד על הבטחת שלומם של בני העם היהודי ושל אזרחיה הנתונים בצרה ובשביה בשל יהדותם או בשל אזרחותם" – חלה על המשיבים החובה לשקוד על הבטחת שלומם של העותרים בעת תפילתם בהר הבית.
בעתירה שהוגשה ע"י משרד עורכי הדין "ערן בן-ארי" נכתב בין השאר כי "העותרים בעתירה זו מיצו הליכים מול המשיבים, הציעו תאריכים שונים ומגוונים על גבי לוח השנה אשר, למיטב הבנתם של העותרים אינם טעונים. לצד התאריכים המסוימים שהוצעו הוסיפו העותרים והציעו במפורש למשיבים לנקוב בתאריכים אחרים מטעמם אשר יש בהם כדי לשכך חשש לפגיעה בסדר הציבורי, ככל שישנו, בתאריכים המקוריים שהוצעו על ידי העותרים."
"המשיב 2 (משטרת ישראל) השיב לעותרים כי בקשתם נדחית משום שהיא סותרת את "הנחיות הדרג המדיני". בבוחרם להשיב בדרך זו המשיבים פטרו עצמם אפוא מהחובה להוכיח – או למצער אף לטעון – לקיומו של חשש קונקרטי לפגיעה בביטחון הציבור."
טענת העותרים היא שהן השר לביטחון פנים, קרי הדרג המדיני, והן המשטרה כלל לא בחנו חלופות אפשריות לאפשר תפילה בהר הבית: "יוסיפו העותרים ויטענו כי מדיניות המשיבים אינה חוקית, משום שהיא פוגעת פגיעה שאינה מידתית בזכותם לחופש פולחן. בפרט, יטענו העותרים, כי המשיבים כלל לא בחנו חלופות פוגעות פחות בחרותם של המשיבים, ובכלל זה החלופות שהוצעו על ידי המשיבים במכתב מיצוי ההליכים – הכל כמפורט בעתירה."
עו"ד זיו מאור המייצג את העותרים אמר כי "אנחנו מגישים היום את העתירה הזו בשם העותרים שדורשת שבית המשפט יקבע את המובן מאליו, שלפי החוק מותר ליהודים להתפלל בהר הבית. הדבר מתחדד עוד יותר לאור חוק יסוד הלאום. לא יעלה על הדעת שהמשטרה הופכת את הר הבית לאכס-טריטוריה. אנו מצפים מבית המשפט להתיר ליהודים להתפלל בהר."
תום ניסני, יו"ר תנועת "סטודנטים למען הר הבית" ומראשי "הקרן למורשת הר הבית" מסר כי "אנו שמחים ללוות את קבוצת האזרחים בעתירתם לבג"צ לאחר שכל ניסיונותיהם לקבל מועד ומקום אפשרי לתפילה בהר הבית נענו בשלילה וללא הסבר כלשהו המניח את הדעת. לא יתכן שנמשיך לקבל את המצב הקיים בו יהודים מופלים ונאסר עליהם להיות חופשיים בארצם. לצד הפעילות המשפטית נמשיך לפעול לתקן את המצב גם במישורים אחרים".
עו"ד פיני שחר אחד העותרים אמר כי "הגשנו היום עתירה לבית המשפט העליון על מנת שיאפשר לעותרים להתפלל בהר הבית. העתירה הוגשה בכדי לקבל סעד אמיתי מבית המשפט העליון שישים סוף לאפליה המתמשכת כלפי יהודים בהר הבית ומניעת זכותם הבסיסית להתפלל במקום הקדוש ביותר לעם היהודי".